Basescu basicat aiurea pe americani si un ziarist urechist

Traian Basescu a gresit de doua ori: a comentat o enormitate spusa de Paul Grigoriu pe post de adevar si a dat dovada de o totala lipsa de eleganta fata de ambasadorul Statelor Unite. Nicholas Taubman avusese, la final de mandat, un discurs impecabil, cu un accent corect pe tema coruptiei. Grigoriu a inteles ca ne-a facut pe toti corupti. Basescu l-a sictirit pe bietul Taubman mai rau ca un liberal cercetat penal: sa se uite americanii in curtea lor, sa nu ne mai tine lectii. In loc sa-i multumeasca frumos ca si-a batut capul cu noi, ceata de barbari din Estul Europe. Am merita, zau, lasati intr-o buna zi sa dospim singuri in propria mocirla vreo cativa ani. Cititi si judecati cu capul vostru: ce a zis Taubman, cum l-a citat Grigoriu, ce a raspuns Basescu. A vazut-o putin inaintea mea Cristian Patrasconiu pe blogul lui si a scris excelent.


Realizator: Domnule presedinte, cu cateva zile inainte de plecarea sa din Romania, ambasadorul Statelor Unite spunea ca ramanem o tara de corupti. impartasiti aceasta parere?

Traian Basescu: Cred ca expresia ambasadorului este si nemeritata, si prea dura, si eu n-o voi comenta mai mult decat rugandu-l sa priveasca in tara dansului la sistemul bancar. Romania a trecut prin aceasta perioada in anii ’90 si ne-a costat peste doua miliarde de dolari, la vremea aceea, Bancorex-ul, Banca Agricola, Bankcoop-ul… Dar in tara dansului este un dezastru in sistemul bancar, in care trezoreria Statelor Unite oficial pompeaza 700 de miliarde ca sa acopere pana la urma lipsa de corectitudine a sistemului bancar. Pentru ca daca ar fi fost corect nu ajungea in situatia in care mari banci sa fie tinute cu injectii din bani publici. Deci… si este o invitatie pe care eu o fac oricarui politician strain care se gandeste la coruptia din Romania – pe care nu o neg, atentie! Dar lectii nu prea ar trebui sa mai primim, pentru ca uitati-va la cei care ne dau lectii ce se intampla in tarile lor exact in zona in care cinstea trebuie sa fie totala, zona in care se lucreaza cu banii. La noi nu-s atat de rafinati, la noi se vede mai repede – cand cumperi un Logan cu 78.000 de euro, cand dai la primarii banii, cand maresti lui Gingirica, sau Ginica, ala de la Autoritatea Euronautica…
(Traian Basescu, 30 octombrie 2008, invitat la Emisiunea lui Paul Grigoriu la Radio Romania)

Ce a spus de fapt Taubman in discursul de adio

(…) Nu poti sa vorbesti despre o tara care are potentialul necesar de a deveni unul dintre statele cu un ridicat standard de viata fara sa mentionezi problema coruptiei. Coruptia este opusul democratiei si al statului de drept. Actele de coruptie nepedepsite scad increderea si credibilitatea unei democratii si franeaza cresterea economica si investitiile. Intr-un stat de drept, doar un sistem juridic independent, lipsit de interventii politice poate inlatura coruptia. Singura solutie este asigurarea unei justitii echitabile si rapide, bazate pe litera legii, pentru toti cetatenii. Fiti siguri, lupta impotriva coruptiei nu a fost o cruciada personala condusa de Nick Taubman, ci este o prioritate a Presedintelui si a guvernului Statelor Unite ale Americii, a Uniunii Europene si a Organizatiei Natiunilor Unite, asa cum o demonstreaza Conventia ONU impotriva Coruptiei. Din discutiile avute cu romanii de rand, stiu ca si pentru ei aceasta este o prioritate. Asadar, ma aflu intr-o companie aleasa atunci cand denunt coruptia si vorbesc despre necesitatea de a instaura domnia legii.

Din cele spuse mai inainte, s-ar putea crede ca am doar critici la adresa Romaniei. In unele cazuri mi-am exprimat clar opinia, iar anumite persoane au spus ca aceste lucruri nu se cuvin a fi comentate de un diplomat. Ceea ce am spus, am spus din inima, ca de la prieten la prieten. Desi erau remarci critice, toate aveau un scop constructiv si veneau din partea unui prieten al acestei tari. Prietenii adevarati nu iti spun ce sa faci, insa iti spun ceea ce gandesc.
(Nicholas Taubman, discurs la incheierea misiunii la Bucuresti, 23 octombrie 2008)

10 Responses to “Basescu basicat aiurea pe americani si un ziarist urechist”

 1. Theo-Phyl Says:

  Dupa ce ne-a avertizat ca singurul lui adversar este el insusi, Dl Presedinte a dat si o demonstratie la cele spuse.

  Poate important de retinut. Domnul Taubman nu este un mare diplomat, dar este un om serios cu o simpatie adevarata fata de Romania si poporul Roman.

  Cat despre Palestina / Israel si aici inamicul Dlui. Basescu, Presedintele Basescu a dat-o in bara.

  Tare nu mi-as dori ca intruna din zilele viitoare (mai devreme sau mai tarziu se va intampla), in loc ca Israel-ul sa trimita o companie de parasutisti in Gaza ca sa-i scoata pe romanii de acolo in timp ce hamas isi omorau parteneri din fatah, sa-l sfatuiasca sa discute cu autoritatiele ” statului” Palestinian.

  Personal am o mare simpatie pentru TB, dar ar trebui ca dl. TB sa-si stapaneasca adversarul si sa rememoreze zicala romaneasca “Gura bate Curul”

 2. cumainilecurate Says:

  Foarte buna observatia ca Basescu a gafat dupa ce a realizat, putin cam paranoid, ca singurul adversar este el insusi. Exista probabil un Dumnezeu al presedintilor carora li se urca la cap.

 3. gabhry_el Says:

  Da, ambasadorul Taubman a fost mustruluit nemeritat.

 4. Theo-Phyl Says:

  TB face mari greutati unor oameni cu capul pe umeri care-l sustin, totusi daca te uiti stanga dreapta si vezi pustiul, el devine fat-frumos. Nu este nimeni la Cotoceni sa-l invete sa numere pana la 10 inainte sa deschida gura? 😆

 5. Theo-Phyl Says:

  @cumainilecurate,
  realizarea nu era paranoida era schizofrenica (=mai multe caractere intr-un singur om) 😉

 6. Ahat Says:

  CMC, fa-ti mea culpa taticu. Vezi ca statul Palestina exista, este recunoscut de Romania ca atare de multa vreme. Vezi mai jos niste date de pe siteul Ministerului de externe al Romaniei. “Palestine” e deja un termen consacrat in relatiile internationale. Nu asta e problema si nu asta ii reprosau evreii lui basescu, ci faptul ca printre vecinii Siriei nu a enumerat si Israelul. Basescu s-a referit la zone cu probleme si a enumerat Irak, Iran si Palestina. Sau poate trebuia sa se refere si la Israel ca tara cu probleme? Nici asta nu le-ar fi convenit. Oricum, ciudata treaba ca un analist militar, un tip specializat pe chestiuni de securitate, un fel de Radu Tudor de la noi, sa scrie un asemenea editorial chiar inaintea vizitei lui Mahmoud Abbas la Bucuresti? Ale dracului coincidente!

  SITE MAE

  Ambasada Statului Palestina în România
  Cancelaria: 010626 Bucureşti, Str. Grigore Alexandrescu Nr. 42, Sector 1
  Telefon: (0040-21) 310.74.22; 310.74.37
  Fax: (0040-21) 310.74.24
  Program de lucru: luni-vineri 8.30-15.30

  Ambasador: E.S. Dl. Ahmed Abdul-Salam Hassan Majdalani

  http://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=1212&idlnk=5&cat=6

 7. rahoveanu Says:

  Inca odata se dovedeste ca basescu e paralel cu politica externa si nici nu are stofa de diplomat. Daca in Romania poti sa arunci vorbe la vrajeala si apoi sa-ti ceri scuze, in politica externa nu prea merge. E cineva care trece pe raboj toate gafele de acest gen, mai ales daca ele sunt facute in relatia cu americanii sau israelienii.

  http://rahoveanu.wordpress.com/2008/11/02/sexu-la-ion-cristoiu/

 8. cumainilecurate Says:

  ahat, mea culpa. altele au fost motivele enervarii evreilor. iar unul dintre ele se numeste mircea geoana, care tocmai si-a aruncat un buzdugan in Israel inainte sa ajunga acolo.

 9. rahoveanu Says:

  hehehe! facem export de prostanaci???

  PS- SUPER TARE -site Realitatea TV a fost heckarit! vezi aici

  http://rahoveanu.wordpress.com/2008/11/03/realitatea-tv-deschide-lumea-pornografiei-18/

 10. ROBERT HORVATH NEW YORK Says:

  CADOUL LUI BASESCU PENTRU EVREII DIN AMERICA
  POLITIA DIN NOU LA ICR NEW YORK. SENZATIONAL, .VINERI 31 OCTOMBRIE, LA MIEZUL NOPTII O UNITATE SPECIALiIZATA IN HATE CRIME, FOTOGRAFIAZA MENORA DESECRATA. PRIN GEAMUL GALERIEI ICRI SE VEDE O MENORA URIASA (CAT PERETELE) PE CARE ESTE MANJIT CU ROSUL SANGERIU REPUGNANTUL FUCK.. PROBABIL CA ESTE UN CADOU A LUI BASESCU, PENTRU ANTI DEFAMATION LEAGUE, CARE ARE SEDIUL IN COLT CU ICR NEW YORK. SE IAU SI ALTE PROBE. (SPER ULTIMELE). ABSOLUT INCREDIBIL DAR EXPOZIA CU SCANDAL RAMANE LARG DESCHISA, DUPA SASE SAPTAMINI DE LA INCHIDEREA OFICIALA. FOTOGRAFII SI ATICOL CU AMANUNTE, STAU LA DISPOZITIA ORICAREI PUBLICATII SAU BLOG CARE DORESTE SA SPARGA CENZURA.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: